Wegwijsborden en bewegwijzering evenementen

Tips voor wegwijsborden en bewegwijzering van evenementen.

1. Waar moeten uw bezoekers naartoe?

Om de bezoeker op uw evenement of op uw locatie op een effectieve manier van A naar B te brengen, dan is het nodig om de route voor jezelf helder in kaart te brengen. Gaat de stroom enkel van A naar B, dan gaat een wegwijsbord vanzelfsprekend maar 1 kant op. Gaat de route ook van B weer terug naar A? Dan gaat de bewegwijzering uiteraard twee kanten op. Is er ook een punt C, D, E of F als eindpunt voor de bezoeker? In dit geval wordt het iets ingewikkelder. 

Om het overzicht te houden kun je in een spreadsheet een tabel maken. Bepaal hiervoor op een plattegrond waar (vooral hoeveel) punten je hebt waar bewegwijzering of een routeaanduiding nodig is en nummer deze (of geef ze een naam/locatie). Bepaal ook welke plekken er zijn waar de route op uitkomt. Zet op de ene as van de spreadsheet tabel de locaties en op de andere as de punten waar bewegwijzering staat. Met de plattegrond erbij kun je afvinken welke locaties er op dat specifieke punt aangegeven moeten zijn.

2. Omgaan met veel locaties of aanduidingen

Op welke plekken bewegwijzering of wegwijsborden moeten zijn is sterk afhankelijk van de situatie en de locatie. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat mensen op elk kruispunt kunnen of zullen twijfelen. Of nog erger verkeerd lopen en verdwalen. In het beste geval zal dan op elke kruising of afslag een aanduiding staan van welke route waarheen gaat.

In praktijk is dit met veel aanduidingen niet echt realistisch. Om kosten te besparen en geen wildgroei aan wegwijsborden en pijlen te krijgen (wat ook verwarrend werkt), zijn er een aantal manieren waarop je je bewegwijzering kan versimpelen. Let op wees wel consequent! Onbewust zijn mensen bewust welke aanduiding ze verwachten kunnen. Ben je niet consequent, dan werkt dat erg verwarrend.

Alleen afslagen aangeven, rechtdoor spreekt voor zich: op deze manier bespaar je al veel aanduidingen. Let er wel op dat de route ‘rechtdoor’ in het begin goed aangegeven staat. Je zou eventueel een ‘overige routes’ aanduiding kunnen maken.

Gebruik een ‘area’ of ‘gebiedsbenaming’: het is vaak mogelijk om bepaalde gedeeltes met veel aanduidingen een gezamenlijke noemer te geven. Denk bijvoorbeeld aan ‘Food Court’. Eventueel kun je met signing binnen het gebied in meer detail iets aangeven.

Geef onderdelen of routes aan met een niet tekstuele ondersteuning: klinkt ingewikkeld, we bedoelen gewoon ondersteun het woord op de aanduiding met een bijgevoegde kleur, symbool en/of vorm. Deze elementen zijn minstens evengoed begrijpbaar als een woord, echter je hoeft ze niet te lezen. Hierdoor kost het minder inspanning dan om elk woord te moeten lezen. Voor slechtzienden is een kleur of vorm soms beter te onderscheiden dan een tekst. Kinderen, laaggeletterden of buitenlandse bezoekers zijn sterk gebaat bij symbolen of iconen.

Maak gebruik van plattegronden: mensen houden er verschillende manieren op na hoe een begrepen en onthouden wordt. Zo kijken, plaatsen en onthouden mannen veelal routes als een soort plattegrond. Vrouwen zijn vaak weer meer bewust van belangrijke visuele punten op de route en waar je op dat punt heen moet. Zoals, bij de blauwe muur linksaf. Uiteraard is dit geen absolute regel, maar wie je bezoeker ook is, een visuele ondersteuning in de vorm van een (simpele) plattegrond loont in principe altijd. Een plattegrond kan eenvoudig geplaatst worden op diverse media aan het begin of op diverse strategische punten.

3. Het juiste middel uitzoeken

Wat betreft het plaatsen of bevestigen van bewegwijzering zijn er veel verschillende opties. Let bij het uitzoeken vooral op of het middel zichtbaar is en tijdens de maximale drukte. Een veelgemaakt fout is bij drukke locaties de signing te laag te houden. Al snel belemmert de persoon voor je het zicht op de bewegwijzering waardoor mensen verkeerd lopen. Maak dus goed een inschatting of je signing boven de mensen moet hangen om zichtbaar te blijven. Hieronder een aantal suggesties uit ons assortiment.

Rustige locaties, lage signing: denk aan zuilen die van alle kanten zichtbaar zijn, aan vloerstickers of juist aan prikpaal bordjes.

Drukke locaties, hoge signing: denk aan bannertorens of 3d steigerbuis frames wanneer de kijkafstand erg groot is of er een vrijstaande oplossing nodig is en aan spandoek frames, stickers of borden wanneer dit ook ergens bevestigd kan worden.

Toepasbaar voor beide: wegwijzers kunnen met grotere borden en hogere mast geplaatst worden zodat ze meer opvallen. Lichtreclame of lichtbakken zijn schaalbaar. Gebruik maken van gekleurde verlichting is een mogelijkheid als er ook met een kleuraanduiding gewerkt wordt. Beamer en projectie is altijd afhankelijk van locatie en uitvoering.

Wegwijsbord en informatiezuil buiten
Schuiven naar boven